Илия Васов

Как започна

Четиринадесетгодишен открих дърворезбата и това беше любов от пръв поглед. В училище получих основата, но за да стигна дотук ми трябваха години упорит труд. Нивото, което съм достигнал, е след извървян дълъг път и много, много, много работа.

Пластичната, бароковата и възрожденската дърворезба , характеризиращи се с дълбочина , са моята страст.

Как работя

Опитът ми включва изработване на дърворезби по мои проекти и по идея на клиента, възстановяване на стари образци, реплики на оригинални дърворезби, изработка на мебели с висока художествена стойност, плетене на интериорни ратанови мебели, позлатяване... За финалното покритие на мебелите използвам стара оригинална техника на френч полиш /шеллакова политура/, восъчна политура, позлатяване със златен варак/24 карата/, шлагметал и кракелови бои /за боядисаните или рисувани мебели/, които трябва да придобият старинен вид. Тези технологии придават много добра завършеност на мебелите и дърворезбите, подпомагат тяхната дълговечност и съхранение. Предлагам ви да разгледате малка част от съхранените снимки за периода на моя 40-годишния труд като дърворезбар и реставратор.

Дейност

1980 – до момента - Работя като дърворезбар на свободна практика.

Работа с изискванията на всеки клиент-както разработване на оригинални дизайни, така и създаване на реплики. Общите проекти включват:

• Реплики на класическите дърворезби (бароков, рококо и сецесион)

• Реставрация на мебели

• Миниатюрна дърворезба

• Рамки за картини, огледала и гоблени

• Църковна дърворезба

• Плетене на ратан

Интересът ми беше най-вече към пластичната, бароковата,църковната и миниатюрната дърворезба. С годините започна да ме вълнува реставрацията. Към списъка поетапно се прибавяха позлатяването и плетенето на ратан.
Занимавам се и със струговане на дърво - струговане на купи за интериора , на дървени детайли за парапети и стълбища.
Нестандартните проекти заемат особено място в сърцето ми. Там мога да изразя себе си и да покажа уменията си - идейни и практически.
Дърворезбите, които правя по поръчка, са съообразени изцяло с желанията на клиентите. При необходимост консултирам. Държа всичко, което излиза от ръцете ми, да изглежда естетически и не правя компромиси.
Благодарен съм на съдбата , че е била благосклонна към мен - винаги съм знаел какво искам да правя и съм го правил. Никога не съм имал колебание относно това, с какво ще се занимавам.